Wie niet tot na de zomer voor de Belastingdienst wil werken, moet in dit jaar nog meer op zijn inkomen sturen. Nu het belastingplan 2019 is aangenomen, gaat het systeem in 2020 helemaal op zijn kop. Vooral voor de hoge inkomens wordt het nooit meer zoals het was. 2019 is het jaar om qua fiscaliteit in actie te komen!’’ Dat is de boodschap van fiscalist Chris Dijkstra, directeur van Watermill Tax & Legal en docent belastingrecht op de Radboud Universiteit Nijmegen.

Dijkstra, met zijn kantoor gevestigd in Utrecht, werkt samen met het Harderwijkse MBM bij complexe fiscale en juridische vraagstukken. Als gastspreker bij de nieuwjaarsbijeenkomst van Stad in Bedrijf lichtte hij de veranderingen toe. ,,Vanaf 2020 zijn aftrekposten niet meer aftrekbaar tegen het hoge tarief waarmee je belasting betaalt, maar wordt het tarief afgebouwd. Waar het toptarief (inkomens vanaf 68.507 euro) van 52% in 2019 maar met twee tiende zakt, gaat het aftrektarief in vijf jaar naar 37%. Het inkomensplaatje komt er anders uit te zien. Haal daarom aftrekposten naar voren, nu ze nog aftrekbaar zijn tegen het hoge tarief, of los vervroegd je hypotheek af’’, adviseert hij.

ONDERNEMERSWONING
Naarmate je meer verdient, wordt de heffingskorting minder. Vanaf dit jaar gaat de afbouw van die korting sneller en voor bepaalde inkomens is dat nadelig. Je moet goed rekenen voor een optimaal inkomen, stelt Dijkstra. Een interessante vraag is of een aftrekbare eigenwoningschuld nog wel interessant is. Dijkstra denkt in de meeste gevallen van niet. ,,De aftrek wordt steeds lager en zeker als je leent van je BV wordt dat nadelig, omdat de belastingheffing in de eigen BV hoger is.’’ De aftrekbeperking geldt overigens niet voor de ondernemerswoning. ,,Om aftrekposten niet mis te lopen, moet je kosten in de winstsfeer zien te krijgen. Als je IB-ondernemer bent (eenmanszaak of VOF) met kantoor aan huis kan het heretiketteren van de woning op de zaak interessant zijn. Dan blijf je ondernemerskosten aftrekken tegen het progressieve tarief. Maar dat mag niet zomaar van de inspecteur. Er moet een ingrijpende wijziging zijn (bijvoorbeeld deze wetswijziging)
of een bijzondere omstandigheid – zoals bij een ondernemer die een nieuwe firma opzette met zijn vrouw om een gazonmaaier op de zaak te zetten – om de keuze te herzien.’’

Dijkstra wijst op een hogere heffing voor box-3 vermogen en verlaging van de vennootschapsbelastingtarieven. De BV is de pinautomaat van de DGA, maar makkelijk lenen van een BV mag straks (vanaf 2022) niet meer. Hoge schulden aan je BV is een aandachtspunt. ,,Door een stijgend tarief voor de IB-ondernemer en een dalend tarief voor de BV kan een combinatie van beide rechtsvormen (firma of maatschap met BV) optimaal zijn. Gebruik 2019 om de rechtsvorm aan te passen.’’ Fiscale vergroeningsmaatregelen voor 2019 zijn o.a. een verlaging van de energie-investeringsaftrek van 54,5 naar 45%; een interessante regeling, waar weinig gebruik van gemaakt wordt. Een fiets van de zaak mag vanaf 2020 ook, zelfs als deze elektrisch is. Er moet 7% van de consumentenprijs in de catalogus van de fabrikant als inkomen in aanmerking worden genomen.